Junior Achievement

Junior Achievement (JA) е най-старата, най-голямата и най-бързоразвиваща се нестопанска образователна организация в света. Основана през 1919 г. в САЩ, JA използва личния опит, за да помогне на младите хора да разберат света на бизнеса. В партньорство с бизнеса и преподаватели, JA сблъсква учениците с реалния свят, отваряйки съзнанието им към потенциала им. Джуниър Ачийвмънт е достигнала до повече от 80 милиона младежи. Само през настоящата академична година 8,5 милиона ученици в 400 хил. класа, 330 хил. доброволци в 123 държави участват в курсовете и програмите на Джуниър Ачийвмънт.

Основана през 1997г., Джуниър Ачийвмънт България е член на организацията Junior Achievement Worldwide (JAW) и нейното регионално подразделение Junior Achievement – Young Enterprise Europe (JA-YE Europe). Джуниър Ачийвмънт е водещата организация с най-дълга традиция в предлагането на съвременни програми и курсове по бизнес, икономика и развитие на предприемаческия дух чрез образователни и практически дейности по икономическа и финансова грамотност, бизнес умения, лидерство и стратегии за успех. Курсовете са насочени към млади хора от 6 до 25 годишна възраст.

Стартирала с 10 пилотни класа, днес Джуниър Ачийвмънт България  предлага 24 образователни курса и бизнес програми и има над 30 000 ученици в цяла България. Мисията на Джуниър Ачийвмънт България е да образова и вдъхновява младите хора да ценят свободната инициатива, бизнеса и икономиката, за да подобрят качеството на живота си. Подготвя ги да успяват на полето на глобалната икономика. През академичната 2009-2010 г. програмите на Джуниър Ачийвмънт България се преподават от 680 учители в повече от 450 учебни заведения в над 100 населени места. От 1997 г. насам повече от 130,000 ученици, 920 учебни компании и 3000 бизнес консултанти са участвали в дейностите на Джуниър Ачийвмънт България.

С помощта на доброволни бизнес консултанти учениците на Джуниър Ачийвмънт България придобиват практически знания за света на бизнеса. Повече от 250 корпорации и държавни институции ежегодно са домакини на ученици на Джуниър Ачийвмънт България за инициативата „Мениджър за един ден”, а над 40 компании подкрепят  финансово дейността на Джуниър Ачийвмънт България.

 

Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу:

"Училището трябва да направи предприемачеството реалност за учениците и аз поздравявам JA-YE за успешните програми в тази сфера. Те помагат на младите хора да приложат наученото на практика, да разберат какво всъщност е предприемачеството. По този начин учениците стават по- самоуверени и мотивирани. Учат се да работят в екип. Това е инвестиция в бъдещето на Европа. Благодаря на Junior Achievement – Young Enterprise за превъзходната работа и желая успех.”

 

Повече информация можете да намерите на сайта на Junior Achievement Bulgaria